Maratonul Teatrului Independent, Editia Întâi, 10-12 Septembrie 2010

 

http://www.mediafax.ro/cultura-media/maratonul-teatrului-independent-inaugureaza-teatrul-apropo-7186854

Maratonul Teatrului Independent, care se desfăşoară de vineri până duminică la Sala Dalles, inaugurează în acest spaţiu o nouă scenă bucureşteană – Teatrul Apropo -, o platformă pentru producţiile independente care nu au un https://kiteessay.com/essay-writing spaţiu de prezentare, au anunţat iniţiatorii proiectului într-o conferinţă.

                       

Maratonul Teatrului Independent inaugurează o nouă scenă bucureşteană – Teatrul Apropo

Maratonul Teatrului Independent şi Teatrul Apropo sunt proiecte ale Asociaţiei Teatrul.ro, ai cărei reprezentanţi – dramaturgul şi regizorul Radu Popescu, actorul Alexandru Secăreanu şi actriţa Cristina Găvruş – au participat vineri, la Sala Dalles din Capitală, la o conferinţă de presă.

După cum a explicat Radu Popescu, ideea organizării Maratonului Teatrului Independent a venit din lipsa spaţiilor pentru reprezentaţii . Participarea trupelor care, pe parcursul celor trei zile, vor prezenta 16 spectacole, cu peste 80 de tineri artişti implicaţi, este benevolă. Spectacolele sunt toate producţii “independente”, “făcute cu bani de acasă” şi majoritatea nu au unde să fie prezentate publicului, a mai spus Popescu.

Maratonul Teatrului Independent este organizat fără sponsori şi se va desfăşura la Sala Dalles, cu intrare liberă . În schimb, publicul poate face donaţii pentru recompensarea artiştilor. Organizatorii evenimentului doresc, la rândul lor, să îi recompenseze pe cei care vin la cele mai multe spectacole cu invitaţii la premierele viitoarei stagiuni a Teatrului Apropo.

La Sala Dalles, pusă la dispoziţia echipei Teatrului Apropo de Muzeul Naţional de Artă Contemporană, cel dintâi ar urma să desfăşoare o stagiune permanentă, cu producţii proprii şi producţii independente invitate.

Reprezentaţia care a deschis Maratonul Teatrului Independent este un spectacol-lectură după un text de Radu Popescu, “Testament”, în regia autorului, a cărui punere în scenă a fost anunţată pentru viitoarea stagiune, la data probabilă de 24 septembrie. Din distribuţie fac parte Andreea Dragnea şi Cristina Găvruş.

Publicul de la Maratonul Teatrului Independent va mai putea urmări vineri seară:

 • “Comedia Dell’Amore”, în regia Andreei Mateiu şi a lui Ştefan Lupu, care şi joacă în acest spectacol, premiat la Gala Absolvenţilor UNATC 2010,
 • “Improvizaţii şi din alea”, al trupei ObligO, şi
 • “Flori, fete, filme sau băieţi”, după un text de Mimi Brănescu, în regia lui Radu Popescu, producţie a Teatrului Apropo.

Sâmbătă vor fi prezentate spectacolele:

 • “Efectul razelor Gamma asupra anemonelor”, după Paul Zindel şi Alfons Anania, în regia lui Gavril Borodan, producţie a Teatrului Agon din Constanţa în colaborare cu Universitatea “Ovidius”,
 • “C.E.O.”, după Stieg Larsson, în regia Andreei Vulpe şi Adelaidei Zamfira, producţie UNATC Bucureşti,
 • “Farse Medievale”, în regia lui Gavril Borodan, producţie a Teatrului Strada al Asociaţiei Culturale “Museion” dinBraşov,
 • “W + J = LOVE”, după Kenneth Lonergan, adaptat şi regizat de Margit Olteanu, producţie UNATC,
 • “Would You Like To Be my Homepage?”, scris, regizat şi interpretat de Delia Oniga,
 • “Girl Power”, de Sabina Grădinaru, în regia Danei Voicu, produs de Teatrul Arca din clubul La Scena.

În ultima zi, spectatorii vor putea vedea:

 • “Nişte fete”, după Neil LaBute, în regia lui Mircea Gheorghiu, producţie a Universităţii “Dunărea de Jos”Galaţi,
 • “Buzunarul cu pâine”, după Matei Vişniec, în regia lui Vitalie Bichir, care joacă alături de Rodica Ionescu, spectacol produs de GreenArt,
 • “Cinci Rendez-Vous-uri mortale”, după Liviu Lucaci şi în regia acestuia, produs de Asociaţia T.E.T.A.,
 • un spectacol al trupei Improvisneyland din Bucureşti şi
 • “TV Show” de Mihai Răzuş.

Pe lângă “Testament”, Teatrul Apropo doreşte să prezinte în viitoarea sa primă stagiune alte trei producţii proprii: “Cum ajunge Scooter Thomas în vârful lumii”, de Peter Parnell, cu Paul Ipate şi Alexandru Secăreanu, “Pillowman”, de Martin McDonagh, cu Adrian Titieni, Ionuţ Grama, Alin Mihalache şi Cătălin Babliuc, şi “Pielea”, de Jean Lorin Sterian, în regia lui Radu Popescu.

 

 

 

 

 

http://www.romanialibera.ro/arte/teatru/maratonul-teatrului-independent-198876.html

 

Maratonul teatrului independent

9 Septembrie 2010

Maratonul teatrului independent

 

vezi articol

 

Optsprezece spectacole vor fi prezentate timp de trei zile la noul sediu al Teatrului „Apropo” de la Galeria Dalles din Bucureşti,unde între 10 şi 12 septembrie va avea loc „Maratonul teatrului independent”. „Teatrele din Bucureşti oferă la ora actuală mult prea puţine şanse de exprimare tinerilor absolvenţi din domeniul artelor spectacolului. Mai mult decât atât, din varii motive, producţii deja finalizate, care şi-au dat examenul la public, au dispărut mult prea repede din repertoriul instituţiilor, de stat şi private, care le-au dat posibilitatea să apară. Există de asemenea producţii în stadii avansate de realizare cărora aceleaşi instituţii nu le mai oferă nici măcar această şansă, din lipsă de spaţiu de joc

sau chiar din dezinteres”, spun organizatorii acestui eveniment, Asociaţia Teatrul.ro.

Spectacole – examen de licenţă sau spectacole ale unor tineri absolvenţi produse în regim independent vor fi prezentate timp de trei zile, începând cu ora 15.30 până după miezul nopţii, la Sala Dalles. Vor fi producţii ale Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică („W+J=Love” după K. Lonergan, „C.E.O” de Stieg Larson) sau ale Universităţii „Dunărea de jos” dinGalaţi(„Nişte fete” de Neil LaBute), dar şi producţii ale companiilor independente sau spectacole „produse” chiar de artişti. De pildă, Teatrul Luni de la Green Hours va fi prezent cu „CuCuieInFrunte” cu/de Tudor Aaron Istodor şi Radu Iacoban, Compania Dell’Arte vine cu două spectacole („Şi şapte şi încă una” – spectacol de commedia dell’arte şi „Anselmo” după Goldoni), Teatrul „Apropo prezintă” „Flori, fete, filme sau băieţi” (foto) de Mimi Brănescu şi „Testament” de Radu Popescu, iar Teatrul Arca prezintă „Girl Power” de Sabina Grădinariu. Intrarea la toate spectacolele este gratuită.

 

 

 

 

 

 

http://veiozaarte.ro/2010/08/30/trailer-maratonul-teatrului-independent/

Maratonul Teatrului Independent ce se va desfasura intre 10 si 12 septembrie reuneste 15 dintre cele mai apreciate spectacole independente din Bucuresti si din tara. Peste 80 de artisti tineri, proaspat absolventi sau actori déjà consacrati vor incerca sa demonstreze ca teatrul contemporan, farsele medievale, rendez-vous-urile, teatrul dans si improvizatiile pot coexista in acelasi spatiu unite fiind de aceleasi principii: independenta si nevoia de creatie.

Scopul Maratonului, la care intrarea este libera, este de a prezenta publicului de teatru din Bucuresti posibilitatile si potentialul teatral al acestui nou spatiu generos, situat in centrul Bucurestiului. Cele mai gustate spectacole din Festival vor fi preluate si jucate in stagiunea Teatrului Apropo ce va incepe chiar din saptamana ce urmeaza manifestarii.

Vineri, 10 Septembrie, dupa Conferinta de Presa (16.00) ce marcheaza Deschiderea Festivalului, la startul maratonului se aliniaza atat spectacole debutante cat si déjà consacrate pe scenele bucurestene. Testam reactiile publicului cu lectura unui text original ce va avea premiera absoluta in stagiune – “Testament” (17.00). Urmeaza  ComediAmore (18.30), iar Seara Comediilor continua triumfal cu “Improvizatii si din alea” – Trupa Obligo (19.30) si “Flori, filme, fete sau baieti” (21.30). In inchiderea serii, ne delectam cu un spectacol de pantomima si dans – ”Contraste” (23.00).

Sambata, 11 Septembrie ne asteapta un cocktail exploziv de teatru contemporan, clasic si non-verbal: ”Efectul razelor Gamma asupra anemonelor” (16.00), “C.E.O” (18.00), urmate de ceva Farse Medievale (20.00). Revenim in actualitate cu “W & J=LOVE” (21.30), “Would you like to be my Homepage?” (22.30) si incheiem seara triumfal cu ”Girl Power” (23.30).

Duminica, 12 Septembrie deschidem ziua cu ”Niste fete” (16.00). Urmeaza o cafea cu actorii din ”Buzunarul cu paine” (18.00) si ”Cinci Rendez-Vous-uri mortale” (19.00). Festivalul nostru se incheie in hohote de ras cu “Improvisneyland” (21.00) si ”TV Show” (23.00). La sfarsit va invitam pe toti, participanti si spectatori, sa ciocnim un pahar la ziua de Teatrului Apropo in ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI – Cocktail Party nastere a (24.00)

 

http://www.artactmagazine.ro/maratonul-teatrului-independent-intre-start-si-finish.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://mirceabatranu.wordpress.com/2010/09/11/exceptional-la-maratonul-teatrului-independent/

La galleria Dalles din centru Bucureştiului are loc Festivalul Teatrului Independent, acţiune a Asociaţiei Teatrul.ro între 10 şi 12 septembrie! Această iniţiativă trebuie susţinută!

Din programul primei zile, vineri, 10 septembrie 2010,  “Testament” de Radu Popescu –lectură, „ComediAmore”- cu Andreea Mateiu şi Ştefan Lupu, „Improvizaţii şi din alea” al Trupei ObligO, „Flori, fete, filme sau băieţi” de Mimi Brănescu –Tetrul Apropo!

Prestaţia generală foarte bună şi în ton cu speranţele publicului.

Remarc excepţionala prestaţie a celor doi actori, Andreea Mateiu şi Ştefan Lupu în canovaccio ComediAmore a Commediei dell`Arte [si 2] Au fost rechemaţi de 8 ori pe scenă ca o recunoaştere a valorii lor.

 

http://www.observatorcultural.ro/Maratonul-Teatrului-Independent-10-12-septembrie*id_2296-news_details.html

 

 

Asociatia teatrul.ro lansează cel mai nou spaţiu alternativ dedicat teatrului independent din Bucureşti, în incinta Sălii Dalles. Teatrul Apropo îşi deschide stagiunea printr-un maraton teatral fără precedent în România.

 

Maratonul Teatrului Independent, ce se va desfăşura între 10 şi 12 septembrie, reuneşte 15 dintre cele mai apreciate spectacole independente din Bucureşti şi din ţară. Peste 80 de artişti tineri, proaspăt absolvenţi sau actori deja consacraţi vor încerca să demonstreze că teatrul contemporan, farsele medievale, rendez-vous-urile, teatrul-dans şi improvizaţiile pot coexista în acelaşi spaţiu unite fiind de aceleaşi principii: independenţa şi nevoia de creaţie.

 

Scopul Maratonului, la care intrarea este liberă, este de a prezenta publicului de teatru din Bucureşti posibilităţile şi potenţialul teatral al acestui nou spaţiu generos, situat în centrul Bucureştiului. Cele mai gustate spectacole din Festival vor fi preluate şi jucate în stagiunea Teatrului Apropo, ce va începe chiar din săptămîna ce urmează manifestării.

 

Vineri, 10 septembrie, după conferinţa de presă (16.00), ce marchează deschiderea Festivalului, la startul maratonului se aliniază atît spectacole debutante, cît şi deja consacrate pe scenele bucureştene. Testăm reacţiile publicului cu lectura unui text original ce va avea premiera absolută în stagiune – TestamentComediAmore (18.30), iar Seara Comediilor continuă triumfal cu Improvizaţii şi din alea – Trupa Obligo (19.30) şi Flori, filme, fete sau băieţi (21.30). În închiderea serii, ne delectăm cu un spectacol de pantomimă şi dans – Contraste (23.00). (17.00). Urmează, în pole position,

 

Sîmbată, 11 septembrie, ne aşteaptă un cocktail exploziv de teatru contemporan, clasic şi non-verbal: Efectul razelor Gamma asupra anemonelor (16.00), C.E.O (18.00), urmate de ceva Farse Medievale (20.00). Revenim în actualitate cu W & J=LOVE (21.30),Would you like to be my Homepage? (22.30) şi încheiem seara triumfal cu Girl Power (23.30).

 

Duminică, 12 septembrie, deschidem ziua cu Nişte fete (16.00). Urmează o cafea cu actorii din Buzunarul cu pîine (18.00) şi Cinci Rendez-Vous-uri mortaleImprovisneyland (21.00) şi TV Show (23.00). (19.00). Festivalul nostru se încheie în hohote de rîs cu

La sfîrşit, vă invităm pe toţi, participanţi şi spectatori, să ciocnim un pahar, la ziua de naştere a Teatrului Apropo în ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI – Cocktail Party (24.00).

 

 

http://www.agentiadecarte.ro/2010/09/incepe-maratonul-teatrului-independent-10-12-septembrie-2010/

În perioada 10-12 septembrie 2010, Sala Dalles din Bucureşti devine cel mai nou spaţiu alternativ dedicat teatrului independent din Bucureşti. Astfel, Teatrul Apropo îşi deschide stagiunea printr-un maraton teatral fără precedent în România, cu suportul Teatrului Metropolis. Maratonul Teatrului independent este organizat de Asociaţia “teatrul.ro”. Evenimentul este precedat de o conferinţă de presă, vineri, 10 septembrie 2010, ora 16:00, la Sala Dalles.

Maratonul Teatrului Independent ce se va desfăşura în perioada 10-12 septembrie 2010, reuneşte 16 dintre cele mai apreciate spectacole independente din Bucureşti şi dinţară. Peste 80 de artişti tineri, proaspăt absolvenţi sau actori deja consacraţi, vor încerca să demonstreze că teatrul contemporan, farsele medievale, rendez-vous-urile, teatrul dans şi improvizaţiile pot coexista în acelaşi spaţiu, unite fiind de aceleaşi principii: independenţa şi nevoia de creaţie.

Scopul Maratonului, la care intrarea este liberă, este de a prezenta publicului de teatru din Bucureşti, posibilităţile şi potenţialul teatral al acestui nou spaţiu generos, situat în centrul Bucureştiului. Cele mai gustate spectacole din Festival vor fi preluate şi jucate în stagiunea Teatrului Apropo ce va începe chiar din săptămâna ce urmează manifestării.

Vineri, 10 septembrie 2010, după conferinţa de presă ce marchează deschiderea maratonului, va avea loc, de la ora 17:00,  lectura unui text original ce va avea premiera absoluta în stagiune – “Testament”. Următoarele spectacole programate: “ComediAmore” (ora 18:30), “Improvizaţii şi din alea” – Trupa Obligo (ora 19:30) şi “Flori, filme, fete sau băieţi” (ora 21:30). În închiderea serii, va avea loc un spectacol de pantomimă şi dans – ”Contraste” (ora 23:00).

Sâmbătă, 11 septembrie 2010, publicului îi va fi prezentat un cocktail exploziv de teatru contemporan, clasic şi non-verbal: ”Efectul razelor Gamma asupra anemonelor” (ora 16.00), “C.E.O” (18.00), urmate de Farse Medievale (ora 20.00). De la ora 21:30 are loc spectacolul “W + J = LOVE”, “Would you like to be my Homepage?” (ora 22.30) , iar de la 23: 30, spectacolul ”Girl Power” .

Duminică, 12 Septembrie 2010, maratonul se deschide cu spectacolul ”Nişte fete” (ora 16.00). Urmează o cafea cu actorii din ”Buzunarul cu pâine” (ora 18.00) şi ”Cinci Rendez-Vous-uri mortale” (19.00). Festivalul se încheie în hohote de râs cu “Improvisneyland” (21.00) şi ”TV Show” (23.00).

Mai multe detalii pe http://teatrulapropo.wordpress.com

 

http://www.observatorcultural.ro/TEATRU.-Maratonul-de-Teatru-Independent-stingaci-dar-un-prim-pas*articleID_24282-articles_details.html

 

TEATRU. Maratonul de Teatru Independent – stîngaci, dar un prim pas

Autor: Veronica PLĂCINTESCU
O simplă căutare pe Google după sintagma „teatru independent“ oferă pe prima pagină, de cîteva zile cel puţin, trimiteri către Maratonul care s-a desfăşurat în weekendul 10-12 septembrie, la Sala Dalles. Venind la mai puţin de o lună după cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, evenimentul, organizat în incinta de pe bd. Magheru de către Asociaţia teatrul.ro, a bifat toate punctele listei unei premiere oficiale independente: de la precizie elveţiană pînă la degringoladă, de la bine la rău, de la semne de întrebare la onomatopee, de la note mici la note (aproape) mari, de la spectatori foarte tineri pînă la spectatori tineri, de la aşteptări puţine pînă la aplauzele de final şi, în cele din urmă, la perioada benefică acestei nişe artistice – înaintea începerii stagiunilor de teatru convenţional.

Închizîndu-şi porţile într-un ton optimist, Maratonul de Teatru Independent (MTI) a reuşit să-şi atingă obiectivele propuse încă de la început: promovarea, adunarea unui public numeros pe tot parcursul celor trei zile şi iniţierea unui microfestival care să aducă în prim-plan teatrul independent, subevaluat actualmente în România.

 

A pune pe picioare un asemenea maraton e un efort mai mult decît lăudabil, în special datorită faptului că asociaţia organizatoare, teatrul.ro, în frunte cu regizorul Radu Popescu şi actorii Alexandru Secăreanu şi Cristina Găvruş, şi-au propus împlinirea unor idealuri foarte curajoase, precum ar fi cel de a-şi educa publicul-ţintă, pe care ei îl văd încă înscris într-o formă de învăţămînt, cel de a inaugura Teatrul Apropo, a cărui stagiune urmează să se deschidă odată cu închiderea primei ediţii a MTI, şi să continue promovarea în rîndul societăţii a zonei de teatru neconvenţional.

Problema actuală în teatrul independent din România, cu care s-au confruntat şi organizatorii Maratonului, rămîne, din păcate, lipsa de fonduri. Drept urmare, deficienţele tehnice şi logistice, devenite deja un loc comun, continuă să arunce într-un con de umbră şi să limiteze potenţialul actoricesc, deja închistat în rigorile scenelor de stat. Punctul forte al MTI constă tocmai în posibilitatea pe care au avut-o peste 80 de actori tineri să se facă auziţi şi remarcaţi, independent de micile carenţe tehnice şi de organizare sau de situaţiile imprevizibile produse din aceleaşi motive.

Din nefericire, din ceea ce s-a prezentat în perioada 10-12 septembrie la Dalles, prea puţini artişti ar merita atenţia unui public numeros, precum a fost cel venit de la orele 16 pînă tîrziu, în noapte, în fiecare dintre cele trei zile. Cu toate acestea, luînd în ipoteză criteriul de selecţie a spectacolelor participante, declarat de regizorul Radu Popescu la conferinţa de presă – „cîţi înscrişi, atîţia participanţi“ – poate justifica această calitate medie.

 

Cele mai interesante spectacole, care şi-ar fi meritat banii dacă ar fi fost să se vîndă bilete, au fost C.E.O. de Stieg Larsson, în regia Andreei Vulpe şi a Adelaidei Zamfira, producţie UNATC 2010, Cinci Rendez-Vous-uri mortale de Liviu Lucaci, care l-a şi regizat, producţie T.E.T.A. 2010, iar într-un ton care defineşte actualmente spectacolul de teatru independent de la noi, Buzunarul cu pîine de Matei Vişniec, regia Vitalie Bichir, producţie GreenArt 2010, cu Rodica Ionescu şi Vitalie Bichir.

Actorii pe care i-am remarcat, pe care i-aş căuta pe afişele din Bucureşti, fie la teatru, fie într-un club, fie pe scenă, fie printre mese şi scaune, ar fi: Cristina Găvruş (căreia i-am remarcat firescul şi naturaleţea, în mod deosebit, în lectura piesei Testament, de Radu Popescu, avanpremieră anunţată de Teatrul Apropo ca producţie la finele lunii septembrie); Ştefan Lupu (actorul Teatrului Mic din Bucureşti, savuros în piesa de commedia dell’Arte, ComediAmore, pe care a pregătit-o împreună cu Andreea Mateiu); Alexandru Secăreanu (pentru şarmul irezistibil pe care îl are chiar şi cînd scuipă seminţe în Flori, fete, filme sau băieţi de Mimi Brănescu, regia Radu Popescu); George Albert Costea (care nu se dezice de la un sistem propriu de valori şi reuşeşte să stabilească standarde înalte, pe care le şi atinge, atît în C.E.O., cît şi în Cinci Rendez-Vous-uri mortale); Andrei Roşu (emoţionant în ultimele scene din C.E.O.); Raluca Botez (a cărei energie mi-a adus aminte de Janis Joplin pe scenă şi care a ieşit în evidenţă în Girl Power de Sabina Grădinaru, regia Dana Voicu); Eduard Adam (TV Show de şi în regia lui Mihai Răzuş), Rodica Ionescu şi Vitalie Bichir (Buzunarul cu pîine) – toţi trei deja cunoscuţi publicului larg pentru prezenţa pe scena Naţionalului bucureştean –; Alexandru Conovaru, Smaranda Caragea şi Delia Nartea (de urmărit, cel puţin pentru Cinci Rendez-Vous-uri mortale, cea din urmă semnînd muzica şi ilustraţia muzicală ale spectacolului).

 

La polul opus, printre spectacolele mai puţin impresionante ale maratonului mi-a părut, într-o primă instanţă, self-performance-ul Deliei Oniga, Would You Like To Be My Homepage, reprezentînd genul de show greu de digerat, care-l face pe orice sponsor să se gîndească de două ori înainte de a-l finanţa. A fost poate singurul experiment teatral din MTI, cu originalitate şi independenţă proprii, reuşind să obţină atît sprîncene ridicate, cît şi aplauze în rîndurile spectatoare, mai ales la finalul apoteotic în care răspunsul la întrebarea „De ce sînt atît de grasă, de ce sînt atît de proastă?“ a venit cu tot cu clăbuci şi detergent de vase din gîtul performantei la microfon.

În altă ordine de idei, m-au nelămurit cele două spectacole de improvizaţie din program, în primul rînd din perspectiva prezenţei lor, apoi din cea a calităţii. Cu toate acestea, trupele ObligO şi Improvisneyland au colecţionat o gamă largă de aprecieri prin exerciţiile pe care le-au adus pe aceeaşi scenă, în zile diferite, la Dalles; fapt care mă face să mă îndoiesc de receptivitatea şi discernămîntul publicului încă neformat şi deloc pretenţios (a se face trimitere către consumatorul-ţintă de teatru indepenedent antemenţionat şi, apoi, a se pune puncte de suspensie). Este incontestabil faptul că improvizaţia face parte din meseria unui actor, dar astfel de show-uri sînt mai curînd pliabile pe aceeaşi lungime de undă cu cele de stand-up comedy, avînd un anumit fel de public şi necesitînd un anumit spaţiu de desfăşurare, o oră din zi şi o zi din săptămînă, neavînd nevoie de minima organizare specifică teatrului. Acestea fiind spuse, mai curînd aş fi acceptat, ca spectator de teatru, un singur show de improvizaţie – detaşat, al celor de la ObligO – şi aş fi fost curioasă să văd, poate, unul din cele două spectacole despre care organizatorii au spus că s-au retras şi de care nu erau mulţumiţi, refuzînd să le numească.

De menţionat este ecoul de care s-a bucurat Maratonul de Teatru Independent, atît în rîndul presei, cît şi în cel al trupelor participante. Au venit spectacole de la Universitatea „Dunărea de Jos“ dinGalaţi(Nişte fete de Neil LaBute, regia conf. univ. Mircea Gheorghiu), Teatrul Agon dinConstanţa(Efectele razelor Gamma asupra anemonelor de Paul Zindel, Alfons Ananina, regia Gavril Borodan) şi Teatrul Strada,Braşov(Farse Medievale după anonimi medievali, regia Gavril Borodan). În continuare menţionabilă este prezenta tinerilor absolvenţi sau masteranzi ai UNATC, a căror participare le-a oferit posibilitatea autopromovării. Sînt cazurile Andreei Mateiu şi al lui Ştefan Lupu (ComediAmore), colegi de master la clasa lui Gelu Colceag, promoţia 2010, al Clarei Ghiuvelichian, Mirabelei Moroşanu, Cosminei Soare şi Danei Cojan (Efectul razelor Gamma asupra anemonelor) de la Universitatea Ovidius  din Constanţa, al Ioanei Brătilă şi al lui Andrei Bratu (W+J=LOVE, după Kenneth Lonergan, regia Margit Olteanu, spectacol de licenţă la regie de teatru), al Sabinei Brînduşe, al Smarandei Caragea, Alexandrei Sălceanu, Iuliei Samson, al lui Andrei Roşu, Alin State, George Albert Costea şi Cosmin Nedelcu (Cinci Rendez-Vous-uri mortale).

 

Prelevînd tehnica actoricească prezentată cu mai multe sau mai puţine deficienţe, poate şi datorită muncii benevole depuse (prea multe referiri la criză, încă una strică), pentru o primă ediţie, pusă la cale de o mînă de tineri idealişti entuziaşti, care s-au finanţat singuri, care singuri au mutat scaunele, au aranjat spaţiile de spectacol, au făcut poze şi au şi jucat pe alocuri, a fost onorabil şi, foarte important, a reuşit să ţină piept celei de-a doua ediţii a recent încheiatului Festival de Teatru Independent UNDERCLOUD. Ce le rămîne de făcut lui Radu Popescu şi colegilor săi, de altfel, deschişi la sugestii, este să continue şi să deschidă stagiunea Teatrului Apropo, cu noi spectacole ce urmează a se desfăşura tot în incinta sălii Dalles.

http://www.cotidianul.ro/124048-Se_naste_un_teatru

 

Se naşte un teatru

AcasăArte

     Nişte fete

Din 10 până în 12 septembrie are loc în Bucureşti, la Sala Dalles, “Maratonul Teatrului Independent”. 15 spectacole de teatru contemporan, teatru-dans şi improvizaţie vor fi prezentate de aproximativ 80 de artişti, proaspăt absolvenţi sau consacraţi.

Organizat de Asociaţia “Teatrul.ro”, înfiinţată în 2006 de un grup de tineri actori şi regizori, “Maratonul”, eveniment teatral fără precedent în România, va fi, în acelaşi timp, actul de naştere a Teatrului Apropo, ce va avea sediul la Sala Dalles şi va fi condus de dramaturgul şi regizorul Radu Popescu, director general, şi actorul Alexandru Secăreanu, director de proiecte. Din dorinţa de a onora întru totul statutul de manifestare independentă, “Maratonul” nu are un finanţator oficial, iar intrarea publicului la spectacole este gratuită. Spectatorii pot lăsa o sumă, la propria alegere, ce va servi la achitarea onorariilor actorilor şi la eventuala acoperire a cheltuielilor de organizare. Producţiile cele mai reuşite vor rămâne în repertoriul Teatrului „Apropo”, pentru stagiunea 2010-2011, care începe săptămâna viitoare. Festivalul a fost susţinut din punct de vedere logistic şi al dotării tehnice de Teatrul Metropolis.

„Ne dorim prin acest proiect să tragem un semnal de alarmă asupra potenţialului artistic tânăr care se pierde în fiecare an prin ignoranţă şi prin indiferenţă”, se precizează într-un comunicat semnat de coordonatorul festivalului, Radu Popescu.

 

Scena din Farse Medievale

Scopul “Maratonului” şi, implicit, al noului teatru “Apropo” este demonstrarea ideii că teatrul contemporan, farsele medievale, rendez-vous-urile, teatrul dans şi improvizaţiile pot coexista în acelaşi spaţiu, unite fiind de aceleaşi principii: independenţa şi nevoia de creaţie.

În program sunt înscrise atât spectacole în premieră, cât şi piese jucate deja pe scenele bucureştene. În deschidere, publicul poate urmări lectura textului „Testament”, de Radu Popescu, în regia autorului, cu Andreea Dragnea şi Cristina Găvruş, care va deveni prima producţie a Teatrului “Apropo”, cu premiera pe 24 septembrie. Un text despre credinţă şi pierderea ei, despre moarte şi iubire, despre toleranţă religioasă şi sexuală. Spectacolul-lectură va fi urmat de „ComediAmore”, regizat de Andreea Mateiu şi Ştefan Lupu, care sunt şi interpreţii acestui spectacol despre doi îndrăgostiţi care tot încearcă să se întâlnească, iar când reuşesc se ceartă şi se împacă. Producţia, prezentată în acest an la Teatrul Nottara şi la Teatrul de Comedie, a primit Premiul Special al Juriului la Gala Absolvenţilor UNATC 2010. Seara Comediilor va continua cu „Improvizaţii şi din alea”, o construcţie puzzle, a trupei de tineri actori “Obligo”.

 

Flori, filme, fete sau băieţi

Vedeta primei zile va fi „Flori, filme, fete sau băieţi”, după textul lui Mimi Brănescu, regizat de această dată de Radu Popescu, cu Cristina Găvruş, Mihaela Alexandru, Paul Ipate, Alexandru Secăreanu. “Un text scris fără dorinţa ascunsă de a dezbate vreo problemă morală, cu toate că pe mulţi îi va face să se gândească la întrebarea – care sunt lucrurile pentru care merită să ne zbatem, pentru care merită să trăim?” Se adaugă programului primei zile un spectacol de pantomimă şi dans – „Contraste”.

Dintre celelalte propuneri, amintim “5 Rendez-vous-uri mortale” de Liviu Lucaci, care semnează şi regia. Textul spectacolului a primit menţiune pentru Cel mai bun text de comedie în cadrul Festivalului Naţional de Comedie, FESTCO, Ediţia 2010. Este o comedie contemporană savuroasă care aduce în prim-plan, două câte două, personaje atipice puse în situaţii comice. Un text bine cunoscut de public, “Buzunarul cu Pâine”, de Matei Vişniec, este montat, de această dată, de Vitalie Bichir, care apare şi în distribuţie, alături de Rodica Ionescu. Andreea Vulpe şi Adelaida Zamfira au pus în scenă textul lui Stieg Larsson, “C.E.O. – Chief Executive Officer”, iar dinConstanţavine producţia “Efectul razelor Gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel şi Alfons Anania.

 

Cosmina Soare în Efectul razelor Gamma asupra violetelor

“Culmea dramaturgiei medievale o reprezintă farsa, gen dramatic dominant în secolul al XlV-lea – deşi în genere de o valoare artistică inferioară -, în care întîlnim o reprezentare mai amplă şi mai adevărată a vieţii, precum şi o critică directă, aspră, de pe poziţii populare, a tuturor claselor privilegiate ale societăţii feudale”. Teatrul Strada – Asociaţia Culturală “Museion” din Braşov a produs “Farse Medievale”, pe scrieri anonime ale epocii, regizate de Gavril Borodan.

Revenind în zilele noastre, spectatorii se pot întâlni cu “Girl Power”, de Sabina Grădinaru, în regia Danei Voicu, cu “Nişte fete”, în care textul lui Neil LaBute îi prilejuieşter conf.univ. Mircea Gheorghiu de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi o montare savuroasă, sau cu “Improvisneyland”, trupa formată în 2008 de Axel Moustache, cunoscută tuturor iubitorilor acestui gen din ce în ce mai gustat în întreaga lume.

 

Girl Power

Un spectacol dinamic, interactiv, cu un umor direct, care arată câte ceva din culisele televiziunii, “o comedie amară despre actorii care au ajuns «bunuri de consum» din cauza reclamelor, despre adevăratele posibilităţi şi talentul artiştilor autentici”, “TV Show”, de Mihai Răzuş, va încheia “Maratonul Teatrului Independent”. Iar pentru cei care rezistă până duminică noapte la ora 24.00, o cupă de şampanie va marca ziua de naştere a Teatrului “Apropo”.

Accesari: 740
Publicat Marţi, 07 septembrie 2010

Victoria   Anghelescu

 

 

http://www.gandul.info/magazin/weekendul-devoratorilor-de-teatru-16-piese-in-trei-zile-7128773

 

Weekendul devoratorilor de teatru. 16 piese în trei zile

de Diana MARCU | 6 sep 2010

Între 10 şi 12 septembrie, bucureştenii vor putea vedea gratuit 16 spectacole n Foto: Reuters/Simon Newman

16 spectacole, jucate de 80 de actori, opt ore pe zi, timp de trei zile. De asta vor avea parte bucureştenii care, în weekendul 10 – 12 septembrie, aleg să vină în spaţiul Galeriei Dalles, la Maratonul Teatrului Independent

Un teatru independent îşi deschide stagiunea cu un proiect fără precedent – un maraton de 16 spectacole, jucate de tot atâtea trupe, într-un spaţiu neconvenţional, cu intrare liberă. Iniţiatiatorul proiectului e o asociaţie din Bucureşti, teatrul.ro (asociaţia reuneşte tineri actori şi regizori), care a reuşit să strângă laolaltă 16 trupe independente (3 din provincie şi 13 din Bucureşti) care-şi vor prezenta spectacolele – debutante sau deja consacrate pe scenele bucureştene – gratis, într-un spaţiu generos, chiar în buricul Capitalei, la doi paşi de Universitate.

Un anunţ pe Facebook şi 16 trupe implicate într-un proiect

Totul a pornit de la un anunţ pe Facebook, postat de teatrul.ro, în care iniţiativa de tip maraton era prezentată, spune pentru Gândul Alexandru Secăreanu, director de proiect şi actor. Până la finele lui august 16 trupe de teatru independent s-au înscris în proiect şi vin să joace la Bucureşti, între 10 şi 12 septembrie. Vin gratis pentru că accesul la maraton este gratuit, nefiind condiţionat de plata unei sume de bani. E drept, fiecare spectator, poate face o donaţie dacă consideră necesar, dar nici aceasta nu este condiţionată de numărul producţiilor de teatru la care fiecare asistă. Scopul maratonului? “Să propună un spaţiu nou pentru teatrul tânăr publicului larg şi, totodată, o serie de producţii independente care au rămas în anonimat până la ora actuală”, explică Alexandru Secăreanu. De la improvizaţie la texte contemporane, de la teatru nonverbal la comedia dell arte – toate pot coexista în acelaşi spaţiu unite fiind de două principii: independenţa şi nevoia de creaţie, susţin organizatorii, care promit şi un premiu pentru cel mai rezistent spectator al maratonului de week-end.

Ce se joacă şi când

Festivalul debutează vineri, 10 septembrie, la ora 17.00, cu “Testament”, un text original ce va avea premiera absolută în stagiune, şi va continua cu ComediAmore (18.30), cu “Improvizaţii şi din alea” – Trupa Obligo (19.30), cu “Flori, filme, fete sau băieţi” (21.30), şi, de la ora 23.00, cu spectacolul de pantomimă şi dans “Contraste”. Ziua de sâmbătă este dedicată teatrului contemporan, clasic şi nonverbal: “Efectul razelor Gamma asupra anemonelor” se joacă la ora 16.00, “C.E.O” – la ora 18.00, iar Farsele Medievale – de la ora 20.00. La 21.30, revenim în actualitate cu “W & J=LOVE” (21.30), “Would you like to be my Homepage?” (22.30), pentru ca seara să se încheie cu “Girl Power” (23.30).

“Nişte fete” (16.00) deschide seria spectacolelor de duminică, 12 septembrie. Urmează o cafea cu actorii din “Buzunarul cu pâine” (18.00) şi “Cinci Rendez-Vous-uri mortale” (19.00). Festivalul se încheie cu “Improvisneyland” (21.00) şi cu “TV Show” (23.00).

Cele mai bine primite spectacole din Maraton vor fi preluate şi jucate în stagiunea Teatrului Apropo ce va începe chiar din săptămâna ce urmează manifestării.

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.adevarul.ro/cultura/Teatru_nou_pentru_tinerii_actori_independenti_0_326967911.html

VIDEO Teatru nou pentru tinerii actori independenţi

Membrii trupei Improvisneyland

Asociaţia Teatrul.ro organizează, între 10 şi 12 septembrie, Maratonul Teatrului Independent, la Teatrul Apropo, nou-înfiinţat la Galeria Dalles, situată în centrul Capitalei, la Universitate.  Tinerii creatori din zona independentă vor prezenta în acest spaţiu alternativ din Bucureşti 15 spectacole de teatru contemporan, teatru-dans şi improvizaţie.

VEZI VIDEO AICI!

Cei peste 80 de artişti, proaspăt absolvenţi sau actori deja cunoscuţi, primesc o şansă la exprimare, în condiţiile în care, spun organizatorii, „producţii deja finalizate, care şi-au dat examenul la public, au dispărut mult prea repede din repertoriul instituţiilor de stat şi private”.

„Ne dorim prin acest proiect să tragem un semnal de alarmă asupra potenţialului artistic tânăr care se pierde în fiecare an prin ignoranţă şi prin indiferenţă”, se precizează într-un comunicat semnat de coordonatorul festivalului, regizorul de teatru şi dramaturgul Radu Popescu. Producţiile care vor fi considerate cele mai reuşite vor rămâne în repertoriul Teatrului „Apropo”, pentru stagiunea 2010-2011. Festivalul se va deschide, vineri, 10 septembrie, la ora 17.00, cu lectura textului „Testament”. De la ora 18.30 se va juca spectacolul „ComediAmore”, iar Seara Comediilor va continua cu „Improvizaţii şi din alea”, producţia trupei Obligo (ora 19.30).

Spectacolul-vedetă al serii va fi „Flori, filme, fete sau băieţi” (ora 21.30), regizat de Radu Popescu, cu Mihaela Alexandru/Zaharija Angeleska, Andreea Vasile/Cristina Găvruş, Paul Ipate şi Alexandru Secăreanu. Spectacolul se foloseşte de instrumentele umorului amar, pentru a face o dublă radiografie a căsniciei. În piesa scrisă de Mimi Brănescu, cea mai devastatoare boală a cuplului modern este monotonia. Două familii tinere se destramă la fel de repede precum s-au format. În închiderea serii va fi prezentat un spectacol de pantomimă şi dans – „Contraste”, de la ora 23.00.

Improvizaţia profesioniştilor

Sâmbătă, 11 septembrie, au fost programate spectacole de teatru contemporan, clasic şi non-verbal. Ziua de duminică, 12 septembrie va fi deschisă de producţia „Nişte fete” (ora 16.00). Aceasta va fi urmată de spectacolele „Buzunarul cu pâine” (ora 18.00) şi „Cinci Rendez-Vous-uri mortale” (ora 19.00).

Festivalul se va încheia în hohote de râs, cu „Improvisneyland” (ora 21.00) şi „TV Show” (ora 23.00). Improvisneyland este una dintre puţinele trupe de teatru de improvizaţie cu actori profesionişti din România. Spectacolele artiştilor nu au un scenariu, ci se bazează pe semnalele şi provocările venite din partea publicului.

Maratonul de la Sala Dalles

Vineri, 10 septembrie
Ora 17.00 – „Testament” – avanpremieră, spectacol-lectură; ora 18.30 – „ComediAmore”; ora 19.30 – „Improvizaţii şi din alea”; ora 21.30 -
„Flori, filme, fete sau băieţi” (foto); ora 23.00 – „Contraste”.

Sâmbătă, 11 septembrie
Ora 16.00 – „Efectul
razelor Gamma asupra anemonelor”; ora 18.00 – „C.E.O.”; ora 20.00 – „Farse Medievale”; ora 21.30 – „W + J = LOVE”; ora 22.30 – „Would You Like To Be My Homepage?”; ora 23.30 – „Girl Power”.

Duminică, 12 septembrie
Ora 16.00 – „Nişte fete”; ora 18.00 – „Buzunarul cu pâine”; ora 19.00 – „Cinci Rendez-Vous-uri mortale”; ora 21.00 – „Improvisneyland”; ora 23.00 – „TV Show”.